Gedigitaliseerde handschriften, oude drukken en kaarten

Een steeds groter deel van de Utrechtse bijzondere collecties bestaande uit oude drukken, handschriften en kaarten wordt gedigitaliseerd en is online beschikbaar. Deze documenten zijn met behulp van een internetverbinding altijd en overal te raadplegen. De gedigitaliseerde werken zijn zo uitstekend geschikt voor gebruik in onderwijs en onderzoek. Er zijn twee manieren om na te gaan of een werk digitaal beschikbaar is:

  • Via de catalogus voor boeken en andere papieren publicaties. Klik op ‘Geavanceerd zoeken’ en vink daarna het vakje achter ‘digitaal beschikbaar?’ aan. U kunt vervolgens de door u gewenste zoektermen invullen, waarna het zoeken zich beperkt tot digitaal aanwezige documenten. Na het aanklikken van een bepaalde treffer ziet u onder ‘Beschikbaarheid’ de URL, het webadres, van het gedigitaliseerde document.
  • Via de browser voor gedigitaliseerd materiaal van de Bijzondere Collecties. U kunt met Ctrl f(ind) op woord uit de titel zoeken.

Na het aanklikken van de URL (in de catalogus) komt u op een website waar u het document kunt bestuderen. U kunt bladeren door boeken, atlassen en meerbladige handschriften en naar bepaalde pagina's gaan. Ook vindt u hier vaak wetenschappelijke commentaren op de documenten. Alle documenten, waaronder kaarten, kunt u met behulp van een viewer tot in detail bekijken.

Een deel van de tekstpagina’s is computerleesbaar gemaakt. Zo kunt u zoeken op een woord of een combinatie van woorden. Maar let op: deze automatisch gegenereerde teksten kunnen fouten bevatten. Het is ook mogelijk om deze teksten te kopiëren en te plakken in een tekstverwerkingsprogramma.