Frans van Dooren

Curriculum vitae

Frans van Dooren is op 2 november 1934 in Ravenstein geboren. Na zijn opleiding Gymnasium A in Oss gaat hij in 1953 Klassieke Talen studeren in Nijmegen. In 1958 kiest hij het bijvak Italiaans en leest dan voor het eerst de Divina Commedia van Dante. Dit boek maakt een verpletterende indruk op hem en leidt tot een levenslange fascinatie voor Dante en zijn werk. Hij maakt in dat jaar een solo fietstocht naar Napels, de eerste van een lange reeks bezoeken aan Italië.
In 1959 behaalt hij zijn doctoraal examen en gaat als docent Klassieke Talen werken op zijn oude school in Oss, het Titus Brandsma College.
In 1962 trouwt hij met Henny Martens en zij krijgen samen vier kinderen. Hij gaat ook Italiaans studeren in Nijmegen en behaalt in 1971 zijn tweede doctoraal examen  cum laude. Dan begint zijn tweede carrière als vertaler van enkele Latijnse werken ( o.a. Epigrammen van Martialis), maar voornamelijk Italiaanse klassiekers: er verschijnen 42 boeken en in totaal ongeveer 400 publicaties (vertalingen, recensies, inleidingen). Daarnaast houdt hij in de loop van de jaren ook ongeveer 400 lezingen: spreekbeurten, recitaties, radioprogramma’s.
In 1995 gaat hij met vervroegd pensioen en stort zich dan helemaal op zijn vertaalwerk en zijn lezingen. De laatste jaren van zijn leven is zijn gezondheid slecht en is hij aan huis gekluisterd, maar hij blijft vol enthousiasme doorwerken aan zijn vertalingen. Hij sterft op 6 juli 2005.

Zijn voornaamste vertalingen uit het Italiaans zijn: De Heerser van Niccolò Macchiavelli (1976), Sonnetten van Francesco Petrarca ( 1979), De goddelijke Komedie (1987) en Vita Nuova (1988) van Dante Alighieri, Gepolijst albast, acht eeuwen Italiaanse poëzie (1994), Sonnetten van Michelangelo (1999) en als laatste Jeruzalem Bevrijd van Torquato Tasso (2003).
Daarnaast heeft hij de roman De Verloofden van Alesssandro Manzoni en het wetenschappelijk werk Scienza Nuova van Giovanni Battista Vico (gedeeltelijk) vertaald, maar deze vertalingen zijn niet in druk verschenen. Het tweede deel van zijn Geschiedenis van de Italiaanse Literatuurgeschiedenis is evenmin in druk verschenen.