Franciscanen

Den wijngaert van Sinte Franciscus (1518), Thom 7-59 Rar

In 1971 kocht de universiteitsbibliotheek een grote collectie boeken en tijdschriften van diverse katholieke bibliotheken. Bij de overdracht ging het om ca. 150.000 banden uit Alverna, Weert en Venray, de voormalige studiekloosters van de Nederlandse minderbroeders-franciscanen. Daarnaast waren er ca. 50.000 uit Rijsenburg en Dijnselburg, de voormalige opleidingsinstituten van het aartsbisdom Utrecht.

In het totaal rond de 6,5 kilometer boeken. Er zijn naderhand nog duizenden banden bijgekomen, vooral uit kleinere franciscaanse collecties en legaten, zoals uit het klooster te Megen. Een voor Nederland unieke collectie, vooral op het gebied van de franciscanen.

De collectie als geheel werd de collectie Thomaasse genoemd, naar pater Otho Thomaasse (1917-70), die een belangrijke rol had gespeeld in de formering van de Katholieke Theologische Hogeschool Utrecht (KTHU). Toen de priesteropleiding van de KTHU een verbintenis aanging met de Universiteit Utrecht, werd besloten de katholieke opleidingsbibliotheken bij de universiteitsbibliotheek onder te brengen.

In 1992 gaf de Universiteitsbibliotheek Utrecht onder redactie van Pierre Pesch het boekje Bibliotheken van het aartsbisdom en van de franciscanen uit, waarin de geschiedenis van de collectie wordt toegelicht.

In de collectie bevinden zich ca. 25.000 banden gedrukt vóór 1801, waaronder 128 incunabelen van vóór 1501, de meeste uit de franciscaner collecties. Onder de oude drukken bevinden zich verschillende exemplaren die nergens anders in Nederland te vinden zijn. Er is ook een kleine collectie handschriften.

Al met al is de collectie Thomaasse de belangrijkste collectie met literatuur over de franciscanen in Nederland, waarin alle belangrijke werken vertegenwoordigd zijn.

Items voor dit thema

 Heilige bedelaars
Heilige bedelaars
 O, was ik maar een martel...
O, was ik maar een martelaar …