Diergeneeskunde

Pieter Almanus van Coer (1688). ODA 5971

In Nederland heeft alleen de Universiteit Utrecht de opleiding Diergeneeskunde. Deze was in 1821 begonnen als de Rijksveeartsenijschool. In 1925 werd de opleiding als Veeartsenijkundige Faculteit ondergebracht bij de Universiteit Utrecht. De uitgebreide collectie handschriften en gedrukte werken over diergeneeskunde is uniek in Nederland.

De Bijzondere Collecties bezitten collegedictaten van tegen de honderd docenten van de opleiding Diergeneeskunde, vanaf de eerste directeur Theodoor G. van Lidt de Jeude (1788-1863) tot aan de jaren 1970.

Verder is er de rijke Historische collectie Bibliotheek Diergeneeskunde, die ca. 10.000 publicaties vanaf de 16e eeuw omvat, en een aantal fotoboeken en handschriften. Een representatief voorbeeld is Verscheidene resepten op paarden en beesten te genezen, geschreven door Johannes Gerard Bernard Kimmel in 1866 (Hs. 14 F 56).

De collectie wordt verder aangevuld door de boekencollecties van Cornelis Simon Theodorus van Gink (1890-1968), en de Nederlandse Vereniging voor herpetologie en terrariumkunde 'Lacerta' (in bruikleen).

Er is ook een Diergeneeskundige collectie in het Universiteitsmuseum. Twee digitale tentoonstellingen zijn momenteel gewijd aan het paard: een tentoonstelling van foto's en video's en een van gedigitaliseerde boeken (in ontwikkeling). De gedigitaliseerde boeken zijn ook opgenomen in de Digitale Bijzondere Collecties.

Items voor dit thema

 Vlees noch vis? : een zel...
Vlees noch vis? : een zeldzame editie van Renards 'Natuurlyke Historie' (1782)
 Schaapjes tel(l)en
Schaapjes tel(l)en

Gedigitaliseerde items voor dit thema

Weergeven