Hemelse ontdekkingen

De oudste Hindoestaanse grammatica geschreven door een Poolse crimineel, een gebruiksaanwijzing voor het onderscheppen van een zilvervloot, en een zeeroverskaart. Dat zijn enkele van de bijzondere schatten die de Universiteitsbibliotheek Utrecht gaat tentoonstellen. Van 27 april tot 25 november vindt in het Museum Catharijneconvent in Utrecht de tentoonstelling Hemelse ontdekkingen plaats: de belangrijkste ontdekkingen die de laatste jaren bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn gedaan.

De tentoonstelling omvat manuscripten, oude gedrukte boeken en kaarten die ontdekt zijn door studenten, onderzoekers of conservatoren, en nieuw verkregen documenten die nu voor het eerst worden getoond. Uit de recente ontdekkingen zijn die stukken geselecteerd, die betrekking hebben op het christendom. Dit sluit goed aan op de collectie van het Catharijneconvent, die gastheer is van de tentoonstelling.

Twee thema’s

Het eerste deel van de tentoonstelling heeft twee thema’s: ‘Geloof en wetenschap in Utrecht’ en ‘De aarde in kaart’.

Van 27 april tot 17 augustus wordt onder andere voor het eerst het enig overgebleven blad uit het sacramentarium van de Utrechste bisschop Odilbald (870-898) getoond. Ook te zien zijn het Pontificale van de Mariakerk te Utrecht, rond 1450 geïllumineerd door de beroemde meester van Katharina van Kleef. Daarnaast de oudste Hindoestaanse grammatica ter wereld, rond 1700 geschreven door de Poolse crimineel Joan Josua Ketelaer, die carrière maakte bij de VOC in India. Er is ook een aantal kaarten te zien, onder andere een die uitlegt hoe je een Spaanse zilvervloot moet overvallen, gesigneerd door Abel Tasman. Bijzonder is tevens een zeldzame Boeginese zeeroverskaart van de Indische Archipel.

Het tweede deel is volledig gewijd aan ‘Geloof en wetenschap in Utrecht’.

Van 25 augustus tot 25 november kunnen onder andere de spectaculaire architectuurtekeningen van Johannes Flentge worden bewonderd. Deze steenhouwer was in de jaren ’30 van de vorige eeuw betrokken bij de restauratie van de Utrechtse Dom. Hij maakte veel tekeningen om het meetkundige systeem van de Dom te kunnen doorgronden.

De meeste van deze bijzondere werken staan op de website van Bijzondere Collecties (http://www.uu.nl/bibliotheek/bijzonderecollecties), gedigitaliseerd en voorzien van het verhaal van de nieuwe ontdekkingen. U kunt er bladeren in de kostbare werken en inzoomen op de kleinste details.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Hemelse Ontdekkingen is een samenwerking met het Museum Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38, Utrecht). De opening vindt plaats op 27 april om 16:00 uur. Openingstijden van het museum: dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur; zaterdag, zon- en feestdagen van 11:00 tot 17:00 uur.