Symposium 'Early Utrecht Printers and Publishers on the Map'

(In Dutch)

Op vrijdag 15 april 2016 wordt onder auspiciën van de GIN-Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie (WGK) een symposium gehouden in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Dit symposium heeft als thema Vroege Utrechtse drukkers en uitgevers op de kaart.

Onlangs heeft de Universiteitsbibliotheek Utrecht in samenwerking met externe partners de Utrechtse drukkers en uitgevers uit de periode 1450-1800 via een website letterlijk op de digitale kaart gezet. Met deze geografische interface (in ontwikkeling) worden de diverse locaties van de voormalige drukkers en uitgevers gevisualiseerd. Gegeorefereerde oude kaarten tonen waar en wanneer een bepaalde drukker-uitgever zich in de Domstad bevond. Door het aanklikken van de aangegeven locaties worden vervolgens korte biografieën, uitgeversfondsen en beeldmateriaal zichtbaar. Op die manier wordt het Utrechtse drukkersverleden via een ruimtelijk-temporele benadering helder ontsloten.

Tijdens het symposium op 15 april wordt de nieuwe interface officieel gepresenteerd en krijgt u meer informatie over de achtergronden en (toekomst)mogelijkheden ervan. Ook wordt u geïnformeerd over de Utrechtse cartografie en de plaatselijke drukkersgeschiedenis.

Na afloop van de lezingen worden speciaal voor u enkele originele incunabelen ten toon gesteld, evenals landkaarten en oude drukken met betrekking tot Utrecht en haar vroegere drukkers en uitgevers. Tevens vindt een demonstratie van de Victoria-degeldrukpers plaats.

Programma

Het programma van het symposium is als volgt:

13:00-13:30 uur

Ontvangst met koffie/thee

13:30-13:40 uur    

Welkomstwoord en opening symposium

13:40-14:05 uur    

De ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht 1450-1850 / Prof. dr. Hans Renes

14:05-14:30 uur

Visualisatie van de vroege Utrechtse drukkers en uitgevers: baten en barrières / Dr. Marco van Egmond

14:30-14:55 uur

Drukkers op de digitale kaart: waar komt het vandaan en waar gaat het naartoe? / Dr. Paul Dijstelberge & Etienne Posthumus, MA

14:55-15:15 uur

Pauze met koffie/thee

15:15-15:40 uur

'Amoreuse vraghen der liefden’ en andere succesboeken in de eerste decennia van de Utrechtse boekdruk / Dr. Rita Schlusemann

15:40-16:05 uur

François Halma en Utrecht in zijn tijd (1675-1699) / Drs. Kuniko Forrer

16:05-17:30 uur

Borrel en gelegenheid tot het bijwonen van een demonstratie van de Victoria-degeldrukpers en het bekijken van incunabelen, kaarten van Utrecht en oude Utrechtse drukken in de Kaartenzaal

De toegang tot dit symposium is gratis. Een lunch is niet inbegrepen.
U kunt zich aanmelden bij Maaike Wijnen, 030-2536557, m.m.wijnen@uu.nl. Het aantal plaatsen in de Boothzaal is echter beperkt. Wees er dus snel bij!
Voor meer informatie kunt u telefonisch of per e-mail contact opnemen met Marco van Egmond, 06-24865733, m.vanegmond@uu.nl.

Locatie en bereikbaarheid

Het symposium vindt plaats in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, locatie De Uithof. De Universiteitsbibliotheek Utrecht bevindt zich op het Utrecht Science Park, Heidelberglaan 3. 

Met de auto
Vanaf de A28, afslag De Uithof. Naast de Universiteitsbibliotheek is een parkeergarage waar u (betaald) kan parkeren. De ingang van de parkeergarage is aan de achterzijde van het gebouw, Cambridgelaan 106.
 
Met het openbaar vervoer
Van/naar het station Utrecht Centraal rijden diverse bussen naar De Uithof, onder meer lijn 12(s).
Deze bussen vertrekken elke 3-5 minuten. De busreis duurt ongeveer 15 à 20 minuten. U kunt uitstappen bij de halte Heidelberglaan.

De realisatie van dit project en de organisatie van dit symposium zijn mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het K.F. Hein Fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds.